2 May Current Affair 2020 Daily current affair

Join me for latest Updates

Current Affairs is a crucial section of UPSC, Banking, SSC and Railways exams and aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2020.

The current affairs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, MPPSC & Other government Jobs / Exams and latest Current Affairs 2020 for banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more.

You can get daily current updates here. Stay aware of the recent happenings within the country and across the world and equip your preparation for upcoming govt. exams.

Daily Current Affairs 2020

Here, we are providing Daily Current Affairs (GK Updates), Questions (Quiz), and Monthly Current Affairs PDFs in English & Hindi supported daily news & events.

 

1. आयुष्मान भारत दिवस हर साल कब मनाया जाता है ?

Ayushmann Bharat Diwas is observed every year on … ?

A. 28 अप्रैल

B. 30 अप्रैल

C. 29 अप्रैल

D. 28 अप्रैल

उत्तर – B

  • इसे प्रधानमंत्री जन आरोग्य योजना (PMJAY) भी कहते है ।
  • इस योजना के अंतर्गत 5 लाख रूपए का अनुदान सरकार द्वारा गरीब परिवार को मेडिकल इलाज के लिए दिया जाता है।

2. अन्तर्राष्ट्रीय श्रमिक दिवस हर साल कब मनाया जाता है ?

International Labour Day is observed every year on which day ?

A. 29 April

B. 30 April

C. 2 June

D. 1 May

Answer  – D

  • This was first started in US in 1886 but in India it was observed in 1980.

3. According to the Open Budget Survey , which of the following country ranked first in terms of Budget transparency and accountability ?

ओपन बजट सर्वेक्षण के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा देश बजट पारदर्शिता और जवाबदेही के मामले में पहले स्थान पर है?

A. Norway

B. Denmark

C. Newzealand

D. Australia

Answer – C

  • Indian is placed at 53 rank our of 117 Nations in terms of terms of Budget transparency and accountability.

4. Recently black Rice ,’Chak – Hao ‘ got a Geographical Indication (GI) tag from which of the following Indian state?

हाल ही में ब्लैक राइस, ‘चक – हाओ’ को निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य से भौगोलिक संकेत (जीआई) टैग मिला?

A. Uttar Pradesh

B. Kerala

C. west Bengal

D. Assam

Answer – D

5. Ramayan becomes the highest viewed entertainment program globally. It created a world record. How many people watched this program in a single day ?

रामायण विश्व स्तर पर सबसे ज्यादा देखा जाने वाला मनोरंजन कार्यक्रम बन गया है। इसने एक विश्व रिकॉर्ड बनाया। एक ही दिन में कितने लोग इस कार्यक्रम को देखते थे?

A. 12 million

B. 56 million

C. 77 million

D. 40 million

Answer – D

  • this TV serial Ramayan is based on Valmiki Epic Ramayana.
  • First time Ramanand Sagar Ramayan aired on Doordarshan between 1987 to 1988.

6. Which of the following bank has launched ‘Vikas Abhiyan’ a loan scheme to provide some relief to micro small and medium enterprise (MSM)?

निम्नलिखित में से किस बैंक ने सूक्ष्म , लघु और मध्यम उद्यम उधारकर्ताओं को कुछ राहत प्रदान करने के लिए विकास अभियान ऋण योजना शुरू की है ?

A. Karur Vyas Bank

B. Karnataka Vikas grameena Bank

C. Canara Bank

D. Andhra Bank

Answer – B

7. According to the study by Mercom communications, what is place of India in the largest solar market in the world ?

मेरकाम कम्युनिकेशन के अध्ययन के अनुसार, सबसे बड़े सौर ऊर्जा का भारत में दुनिया का कौन सा स्थान है?

A. 2nd

B. 4 th

C. 3 rd

D. 5 th

Answer – C

8. हाल ही में भारतीय फुटबॉल टीम के पूर्व कप्तान का निधन हुआ है ?

A.  Hema bharali

B. chuni Goswami

C. Michael Robinson

D. Vijay Mishra

Answer – B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *